Bugün 23 Nisan 2024

2008 Yılının ılk Tam Ay Tutulması Gözlendi
İstanbul Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim elemanları Tam Ay Tutulması gözlemini yaparak, tutulmayı görüntülediler. Görüntüler için tıklayınız.

2008 yılının ilk tam ay tutulması 21 şubat sabah erken saatlerde meydana geldi. Türkiye'den de gözlenebilen tutulma 02:36'da Ay'ın Dünya'nın yarı gölge konisine girmesiyle başladı. Saat 03:43'te Ay tam gölge konisine girmeye başladı ve Ay'ın görünen yüzeyi Dünya'nın gölgesi tarafından örtüldü. Bu durum saat 05:01'e dek sürdü. Bu anda Ay'ın tamamı Dünya'nın gölgesi ile örtülmüştü. Ancak Ay'ın Dünya'ya yakın olması nedeniyle Dünya'dan yansıyan ışınlar Ay yüzeyini aydınlattığından kızıl renkli bir Ay gözlendi. Bu durum bütün Ay tutulmaları için geçerli. Ay'ın kızıl renkli gözlenmesinin nedeni ne Dünya'dan yansıyan ışınların Ay'ı aydınlatması. 05:01'de başlayan tam tutulma 05:51'e kadar sürdü. Daha sonra yavaş yavaş Dünya'nın gölgesinden kurtulmaya başlayan Ay saat 08:15'te tamamiyle Dünya'nın gölgesinden çıktı. ıstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim elemanlarından Araş.Gör. Sinan Aliş ve Araş.Gör. F. Korhan Yelkenci bu gökolayını gözleyip görüntülediler. Ay'ın tam tutulma anında yüksekliğinin çok düşük olması nedeniyle ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi bu gözlem için uygun konumda değildi. Bunun üzerine, gözlem ekibimiz 21 şubat 2008 Tam Ay Tutulması gözlemini Caddebostan sahilinden gerçekleştirdi.

Bağlantı: http://astronomi.istanbul.edu.tr/diger/21022008/
Kaynak: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü