Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
 
Bugün 18 Nisan 2024
 
 
 
 
IST60 Teleskopundan ıLK IşIK Alındı!
İstanbul Üniversitesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleri tarafından ortak bir protokolle kurulan IST60 teleskopu 21 Haziran 2011 gecesi yapılan gözlemle ilk ışığını aldı!

IST60 teleskopu; ıstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi arasında geliştirilen bir işbirliği ile Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi Yerleşkesi'ne kurularak, gözlemlerine başladı. Teleskop, 60 cm çapındaki aynasıyla Türkiye'deki 4. büyük teleskop ve Türkiye'nin öz kaynakları ile sahip olunan 3. en büyük teleskop olma özelliğini taşıyor. Almanya merkezli Astelco Systems firması tarafından üretimi ve montajı tamamlanan teleskopun en son optik ayarları da geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve 21 Haziran 2011 gecesi ilk ışık gözlemi yapılabildi. ılk ışık gözlemi için, geçtiğimiz günlerde bir süpernova patlaması meydana gelen ve galaksimizden 23 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan M51 (Whirlpool) Galaksisinin görüntülenmesine karar verildi.





Teleskopun sahip olduğu, tamamen yeni teknoloji mekanik kurgusu sayesinde gökyüzünde herhangi bir noktaya yönlenmesi son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu özelliği ile de Türkiye'nin “en hızlı teleskopu” olan IST60'ın Türkiye'nin tüm astronom ve astrofizikçilerine hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Bağlantı: http://astronomi.istanbul.edu.tr/IST60_ILK_ISIK.pdf
Kaynak: ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi
Günceleme Tarihi: 2011-06-22
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
Google Ara WWW Ara www.istanbul.edu.tr
 
Bu site en iyi 1024x768 ekran çözünürlüğünde Internet Explorer'da izlenebilir.