Bugün 16 Nisan 2024

Türk Astronomlar Evrendeki En Güçlü Manyetik Patlamaların Doğasını Ortaya Koydular
İstanbul, Sabancı ve Arizona Üniversitelerinden bir grup araştırmacı, bazı nötron yıldızlarının manyetik alan şiddetlerinin Dünya'nın manyetik alanından 600 trilyon kat daha yüksek olduğunu gösterdiler.

ıstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü çalışanlarından Tolga Güver ve çalışmaları arkadaşları geliştirdikleri teorik modeller ile Avrupa Uzay Ajasının XMM-Newton X-ışın Uydu verilerini kullanarak Evrendeki en yüksek manyetik alanlı nötron yıldızlarının doğası ortaya çıkartılar. Son bilgiler incelenen nötron yıldızlarının manyetik alan şiddetlerinin Dünya'nınkinin yaklaşık 600 trilyon katı olduğunu göstermektedir. Ayrıca yazarlar, Dünya'dan yaklaşık 10^17 km uzaklıkta bulunan bu ölü yıldızda gözlenen patlamaların yüzeydeki 3.5 km yarıçaplı bir alanda oluştuğunu da ifade etmektedirler.

Bağlantı: http://www.esa.int/esaSC/SEMBNUB1S6F_index_0.html
Kaynak: 20 Eylül 2007 - ESA