Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
 
Bugün 14 Eylül 2024
 
 
 
 
GÖZLEM ALETLERİ
İ.Ü. Gözlemevi 1936 tarihinde Almanya'dan getirilen teleskop sistemi ile çalışmalarına başlamıştır. Gözlem şartlarının uygun olduğu günlerde "güneş gözlemi" düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Işık kirliğinin yoğun bir şekilde görüldüğü şehrimizde, gece gözlemleri yapılamamasına karşın, astronomi öğrencilerinin pratik çalışmalarına imkan sağlamaktadır.
 

Astrograf

Güneş Dürbünü

Kromosfer Dürbünü

(D = 30 cm, f = 150 cm)

Bu dürbünle, çeşitli büyüklükte cam plâklar kullanmak suretiyle yıldızların, gezegenlerin, kuyruklu yıldızların ve küçük gezegenlerin (asteroidlerin) resimleri çekilmektedir. Gök cisimlerinin koordinatlarını belirlemek için kullanılabilir. (D: Ayna çapı, f: Odak Uzaklığı)

(D = 13 cm, f = 200 cm)

1945 yılından bu gününe kadar güneş leke çizimleri için kullanılmaktadır. Çizimler 25 cm'lik bir projeksiyon diski üzerinden halen devam etmektedir. (D: Ayna çapı, f: Odak Uzaklığı)

(D = 12 cm, f = “dürbün + filtre” 232 cm)

1956 yılından beri Güneş'in kromosfer tabakasında meydana gelen aktif olaylar gözlenmekte ve fotoğrafları çekilmektedir. Gözlemler günde 2 saat (07 00-09 00 UT) olmak üzere devam etmektedir. (D: Ayna çapı, f: Odak Uzaklığı)

 
 

Takip Saati

Fotosferik Gözlem Tablası

Teleskop aksesuarları

Teleskonbun gök cisimlerine takip edebilmesi için gerekli bir mekanik saattir. Binanın zeminine kadar (~10 metre) inen bir ağırlığın kurulması vasıtasıyla çalışır. Bu özelliği dolayısıyla eletrik kesilmesdinden etkilenmez.Çalıştırıldığı zaman teleskop, saat ekseninde batıya doğru düzgün ve gök cisimlerinin gökyüzündeki hareket hızına eşit bir hızda döner. Üzerinde Güneş, gezegenler veya yıldızlara göre hız ayarı bulunur. Ayrıca astrofotoğrafik çalışmalarda ufak takip hatalarını düzeltmek için el kumandası vardır.
Fotosfer dürbününün arkasında, 25 cm çapında Güneş görüntüsü oluşacak uzaklıkta yerleştirilmiş bir çizim tablasıdır. Buraya yerleştirilen fotoğrafik gözlem kağıdı üzerinde havanın açık olduğu hergün leke çizimleri yapılamaktadır.Gözlemin amacına göre hazırlanmış bu kağıt üzerinde gözlemci, tarih, saat, görüş kalitesi, rölatif sayı, no ve leke sınıflamaları gibi bilgiler yeralmaktadır.
Çeşitli odak uzaklıklarına sahip göz mercekleri, filtreler, mekanik bağlantı adaptörleri, CCD kamera, CDD'li otomatik takip cihaı, fotoğraf makinası.
 
Meade Lx200,Schmidt Cassegrain

(D=30 cm, f=3800 mm)

Arazi için Tripod'u vardır. Teleskop Ekvatoral ve Azimutal sistemde çalışabilmektedir. Kendi hafızasında 65530 tane cisim kayıtlı olup,bu cisimlere otomatik olarak yönelebilmektedir.

(D:Ayna çapı, f: odak uzaklığı)

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
Google Ara WWW Ara www.istanbul.edu.tr
 
Bu site en iyi 1024x768 ekran çözünürlüğünde Internet Explorer'da izlenebilir.