Bugün 19 Nisan 2024

Türkiye'de Geleceğin Astronomi - Astrofizik Bilim Adamları Okulu Düzenleniyor.
Türk Astronomi Derneği'nin girişimleri ile Dünya'nın en saygın ve etkin bilim okullarından biri Türkiye'de düzenleniyor.

Uluslararası Genç Astronomlar Okulu (International School for Young Astronomers - ISYA) bu yıl ıstanbul'da düzenlenecek. Genç astronom ve astrofizikçilerin birer bilim insanı olarak yetiştirilmesinde önemli bir katkı sağlayan ISYA, her yıl başka bir ülkede düzenleniyor. Türkiye, bu okulu gerçekleştirebilmek için, Uluslararası Astronomi Birliği ile 2005 yılından beri görüşmelerini sürdürüyordu. 2006 yılında bu okulun 2008 yılı düzenlemesi IAU tarafından Türkiye'ye verildi. Başarılı bir organizasyon çalışmasıyla 1-22 Temmuz 2008 tarihleri arasında ülkemiz yanısıra, Doğu Avrupa, Kuzey Karadeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelmesi beklenen yaklaşık 40 yerli ve yabancı Astronomi - Astrofizik Yüksek Lisans öğrencisi, uluslararası çalışmalarıyla öne çıkan yerli ve yabancı 10 kadar öğretim üyesi tarafından bu okulda eğitilecekler. Eğitim sırasında teorik dersler ve bilgisayar laboratuvar uygulamaları, TÜBıTAK Ulusal Gözlemevi ile uzaktan kontrollü astronomik bilimsel gözlemler ve tabii Türkiye ve ıstanbul'u tanıtan bir program yer alıyor. Toplantıya katılacakların tüm yol ucretleri IAU tarafından karşılanırken, toplantı boyunca ev sahipliğini, Özel Yüzyıl Işıl Okulları gerçekleştirecek. Konferans salonları, kafeterya ve yemek salonları, Yiev-Nahum Gözlemevi ve tüm sosyal olanakları ile Sarıyer'deki nostaljik ortam, katılımcıların şimdiden büyük beğenisini topluyor. Sarıyer Belediyesi, Kilyos'daki Sosyal Tesislerinin bir bölümünü bu toplantının katılımcılarının konaklamaları için tahsis etti. Burada yapılacak olan ilk uluslararası toplantı için sosyal tesisler, Sarıyer Belediyesi'nin olanakları ile mükemmel bir kongre merkezi konaklama düzenine getiriliyor. Nefis bir doğa ve uçsuz bucaksız Karadeniz manzarası, katılımcıların huzurlu bir ortamı yakalamasını sağlyacak. Toplantının organizasyonuna, Uluslararası Astronomi Birliği ile başından beri ilişkileri sürdüren Türk Astronomi Derneği'nin yanısıra, ıstanbul Üniversitesi, ıstanbul Kültür Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, TÜBıTAK Ulusal Gözlemevi, Amerikan Nebraska ve Villanova Üniversiteleri, Hubble Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, Paris Gözlemevi, ıtalyan Catania Gözlemevi ve Brüksel Vrije Üniversitesi yoğun destek veriyor. Bu son derece güzel organizasyona destek verenlere çok teşekkür ediyor, okulun başarı ile sonuçlanmasını, katılımcılara yararlı ve yol gösterici olmasını diliyoruz.

Bağlantı: www.yuzyilisil.k12.tr/isya2008
Kaynak: A. Talat SAYGAÇ