Bugün 24 Nisan 2024

ıÜ Gözlemevinde Tarihi Rekor
2012 yılında fotosfer gözlemlerinde 315 gün ile 70 yıllık gözlemevi tarihinde rekor kırılmıştır. Yeni bölüm inşaatına rağmen fotosfer gözlemleri devam ettirilmiş ve bu tarihi başarı elde edilmiştir.

ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi 1952 yılından bu zamana 25cm izdüşüm diskli Güneş fotosfer gözlemleri yapmaktadır. Bu yıla kadar en uzun fotosfer gözlem gün sayısı 1958 yılında 307 gün olarak gerçekleşmişti. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü inşaatı sürmesine rağmen Güneş gözlemlerine ara verilmemiş ve devam ettirilmiştir.2012 yıl sonu itibariyle fotosfer gözlemlerinde 315 güne ulaşılmış olup bu gözlemevi tarihinde şimdiye kadar ulaşılmış en uzun fotosfer gözlem gün sayısıdır. Bu bakımdan gözlemevi için bir rekordur. Dünya genelinde mevcut Güneş gözlemevlerinde bu gözlem gün sayısına ulaşan pek fazla yoktur. Bu açıdan da gözlemevi bu gözlemleri ile büyük bir önem kazanmaktadır.

Bağlantı: http://astronomi.istanbul.edu.tr/images/news/gozlemgunsayi.jpg
Kaynak: ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi