Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
 
Bugün 02 Aralık 2024
 
 
 
 
Gözlem Geceleri - 27 Temmuz 2018 (Ay Tutulması)
2017 yılının başından beri neredeyse her ay düzenlediğimiz halka açık “Gözlem Geceleri” isimli etkinliğimizin 11.’si 27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleştirilecektir. 27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleşecek Tam Ay Tutulması bu yüzyılın en uzun sürecek Ay tutulmasıdır ve Türkiye'den izlenebilecektir. Ayrıca Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde olacak ve astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacaklar.

2017 yılının başından beri neredeyse her ay düzenlediğimiz halka açık “Gözlem Geceleri” isimli etkinliğimizin 11.’si 27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleştirilecektir.

 

Bu tarih aynı zamanda, Türkiye’den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek 6 ayrı tutulmadan ikincisinin gözlenebileceği tarihtir. 27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleşecek Tam Ay Tutulması bu yüzyılın en uzun sürecek Ay tutulmasıdır. Ay’ın tamamen Dünya gölgesinde kalacağı süre 1 saat 43 dakika olacaktır ve bu süre boyunca uydumuzu mükemmel bakır kızılı renginde göreceğiz.

 

27 Temmuz 2018’de ayrıca Dünya ile Mars da birbirlerine en yakın konumda olacaklar ve bu da Mars’ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesini sağlayacak. Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde olacak ve astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacaklar. Ay ve Mars doğu ufkuna yakın olsalar da gözlenebilecekler.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin işbirliği ve Amatör Astronomlar Kulübü’nün desteğiyle düzenlediğimiz bu halk etkinliğinde tüm gökyüzü ve astronomi meraklılarını aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

 

27 Temmuz 2018 akşamı ıstanbul’da havanın açık olması durumunda; Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü kompleksinde bulunan kurulu teleskoplarımızın yanı sıra, çeşitli portatif teleskoplar ile de Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn gözlenebilecek.

 

Etkinliğimiz 20:00’da “Ay ve Ay Tutulmaları” başlıklı bir konuşma ile başlayacak, planetaryum gösterimleri, tarihi kubbe ve Gleissberg Astronomi Koleksiyonu ziyareti ve “Astronomideki Güncel Gelişmeler” başlıklı ikinci bir konuşma ile devam edecektir. Ayrıca çocuklara yönelik “Ay ve Tutulmalar temalı atölye çalışmaları da yapılacaktır. Gözlemler, havanın yeterince kararmasıyla başlayacaktır. Tutulma sırasında Ay, 22.30 ile 00.13 saatleri arasında Dünya’nın gölgesinde kalacaktır ve bu süre boyunca ışığı azalacak ve tutulma ortasında ise kızılımsı bir görünüm sunacaktır.


            Misafirlerimiz etkinliğe araçlarıyla gelebilirler.

 

            Etkinliğimizin afişine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve program için;

http://gozlemevi.istanbul.edu.tr

adresini takip edebilirsiniz.

 

27 Temmuz 2018 akşamı ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nde görüşmek üzere…

 

ıstanbul Üniversitesi

Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

 
Bağlantı: http://gozlemevi.istanbul.edu.tr/?p=7928
Kaynak: ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Günceleme Tarihi: 2018-07-11
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
Google Ara WWW Ara www.istanbul.edu.tr
 
Bu site en iyi 1024x768 ekran çözünürlüğünde Internet Explorer'da izlenebilir.