İki yıldır süren spekülasyonlara nokta koyan NASA, insanoğlunun uzaydaki gözü Hubble Uzay Teleskopu’nun ömrünü uzatmak için çalışmalar yapacağını duyurdu.
NASA başkanı Michael Griffin, yaptığı açıklamada son zamanlarda gerçekleştirilen başarılı uzay mekiği uçuşlarının zorlu bakım görevi için büyük oranda cesaret verdiğini belirtti.
16 yıldır bilinmeyenlerle dolu uzayın çarpıcı fotoğraflarını sağlayarak ufkumuzu genişleten, insanlığın uzaydaki gözü Hubble Uzay Teleskopu’nun geleceği netlik kazanmaya başlıyor. Son birkaç gündür efsanevi uzay teleskopunun geleceği hakkında yoğun görüşmeler düzenleyen NASA yetkilileri olumlu bir karar aldılar. NASA aldığı kararla, evrenin anlaşılmasında büyük katkıları olan Hubble’ın ömrünü uzatmak için görevler düzenleyecek.
Bakım hizmeti dahilinde teleskopun bozulan parçalarının bazıları yenilenecek ve bazıları da tamir görecek. Teleskop üzerinde çeşitli geliştirmeler de yapılacak; görevi yürütecek astronotlar iki yeni parçayı teleskopa kuracaklar. Bu parçalardan birisi evrenin daha geniş bir ölçekte gözlemlenebilmesini sağlayacakken bir diğeri ise Güneş Sistemi’nin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesine ve Hubble’ın menzili dışında kalan komşu galaksilerin görüntülenebilmesine olanak sağlayacak.
Bakım görevi ile ilgili uçuş ayrıntıları ise, kesin olmayan bir tarih ve görevi yürütecek mürettebat dışında henüz belli değil. Yapılan açıklamada görevin 2008 yılında gerçekleşeceği belirtilirken, görev için, daha önce gerçekleştirilen Hubble bakım hizmetlerinde çalışmış astronotların seçilmesi dikkat çekti.
2003’te gerçekleşen Columbia mekiği kazasından sonra NASA büyük bir özgüven kaybı yaşamıştı. ıki yıl boyunca NASA’nın tüm planlarını altüst eden bu kaza nedeniyle Hubble Uzay Teleskopu’nun yanı sıra Uluslararası Uzay ıstasyonu’nun geleceği de belirsizliğe sürüklenmişti.