Bugün 26 Nisan 2024

6 Haziran 2012 Venüs geçişi gözlemi ıstanbul Üniversitesi Gözlemevinde yapıldı.
Venüs geçişi kromosfer dürbününe bağlı CCD kamera ile ayrıntılı gözlemleri gerçekleştirildi. Bu çekimlerden Venüs geçişinin animasyonu oluşturuldu. 30 ve 20cm teleskoplarla ayrıca gözlenip fotoğraflar çekildi.

Yüzyılın son “Venüs Geçişi’ni” Üniversitemiz bahçesindeki gözlemevinden izlendi. ıstanbul Üniversitesi Gözlemevindeki fotosfer dürbünü ile görsel gözlemi gezegenin konumu gözlem kağıdına işaretlenerek yapıldı. Ayrıca Kromosfer dürbününden H-alfa dalgaboyunda CCD kamera ile çekimleri yapıldı ve elde edilen görüntülerden Venüs geçişinin animasyonu oluşturuldu. Gözleme öğrencilerden bir grupta katıldı ve Meade 20cm ve 30cm teleskopları ile gözlem yapıp fotoğraf çektiler. Bununla birlikte gözlem canlı olarak bir haber kanalında yayınlanmıştır. Venüs geçiş görüntüleri ve geçişe ilişkin bilgiler yakın zamanda web sayfasında ayrıca yayınlanacaktır.

Bağlantı: http://astronomi.istanbul.edu.tr/images/news/VenusGecisi.gif
Kaynak: ıstanbul Üniversitesi Gözlemevi